Hogyan alakítsam át lakásomat, otthonomat? - Vázlatos alaprajzi elrendezések és látványrajzok - Egyszerű és gyors megoldás

Lakásátalakítás kapcsán sok kérdés és megoldandó probléma merülhet fel. Milyen elrendezés lenne az optimális?, Az igényeknek megfelelően mi-hogy oldható meg?, Egyáltalán mindez hogyan nézne ki?, Nagyon gyorsan szükség van az elméleti megoldásra!!! Ezek mind olyan kérdések és igények, melyekre még a kivitelezés előtt (esetleg az utolsó pillanatban) választ kell- vagy legalábbis érdemes találni.

Megoldást jelenthet egy vázlatos lakberendezési tervezés, mely során nemcsak az alaprajzi, funkcionális elrendezés optimalizálható, de a várható látvány is szemléltetésre kerül. Lakásátalakításnál, lakásvásárlásnál, vagy még a kinézett ingatlan megvétele előtt is érdemes lehet körüljárni a kiszemelt lakás vagy lakások "jövőképét".
Egy igényeknek megfelelő tervezési irány feltárása, együttgondolkodás, a megfelelő alaprajzi változat megtalálása, a várható látványok bemutatás mind a cél elérését szolgálja.
Az alaprajzi változatok térbeli elképzelhetőségét digitális skiccek segítik, akár több megoldási lehetőséget felkínálva.

Eredeti alaprajz
Példa-tények: Néhány napon belül jön a kivitelező megbeszélni az átalakítás/felújítás részleteit. Felmerül a kérdés, MIT ÉS HOGYAN SZERETNÉNK? Egyeztetni kell a családdal, de hogy jussunk közös nevezőre? Mi alapján döntsünk? Miben- és mihez képest tudunk gondolkodni, hogy igényeinknek megfelelően alakulhasson ki az otthonunk?

Cél: Az igényeknek megfelelő átalakítási lehetőségek megjelenítése alaprajzi szinten és a megértést segítő (főbb nézetekről készülő) térbeli skiccek segítségével.

Megoldás: Méretezett alaprajz illetve felmérés segítségével készülnek el az eredeti alaprajz átszervezett változatai, figyelembe-véve az igényeket, az adottságokat, lehetőségeket és a berendezési tárgyak használati helyszükségleteit.
Az alaprajzok mellett digitális skiccek készülnek, melyek vázlatos szinten bemutatják a várható látványt, így segítik a terv-verziók térbeli megértését.

Igényeknek megfelelően átszervezett alaprajzok vázlattervi szinten

Skiccek a nappali "A" oldalának elrendezéséhez

Skiccek a felnőtt háló elrendezéséhez

Skiccek a fürdő elrendezéséhez

Skiccek a nappali "C" oldalának elrendezéséhez
Ezek a vázlatos tervek alkalmasak arra (a lakberendező gondolataival tálalva), hogy irányt mutassanak, megalapozzák az átalakítást úgy, hogy a családi- és kivitelezői egyeztetések alapjául szolgálnak, megkönnyítsék az eszmecserét, vázlatosan konkretizálják a problémás területeket.

Az eddigi tervek mellett további részfeladatok is megoldhatók: pl. terv-méretezés, hangulati lap készítés, stb.

Hangulati lap, mely tükrözi az igényeknek megfelelő hangulatot

A hangulati lap arra szolgál, hogy az igényfelmérésből megismert hangulati óhajnak megfelelő hatást bemutassa. A skiccek ennek megfelelően kerülnek színezésre, vázlatos életet lehelve a vonalak sokaságába.

Ha mindez még nem elég: teljes lakberendezési tervezés keretében a lakberendező az igényeknek megfelelő pontosított funkcionális- és látványbeli tervezést is elvégzi, eljutva az igény- és lakásfelméréstől a teljes lakberendezési dokumentáció elkészítéséig, mely a kivitelező vezérfonala lesz, megkímélve így az építtetőt/felújíttatót a rázúduló kérdések áradatától.

Népszerű bejegyzések