Megéri lakberendezőt fogadni? - Mit adhat a lakberendező? - Miért érdemes lakberendezői segítséget kérni?

Tanácsadás
Mikor érdemes lakberendezési tanácsot kérni?
A lakberendezői segítség nem feltétlenül csak tervezést jelenthet. Az egyéni lakberendezés részeként, kiegészítéseként tanácsadói szerepkört is betölthet a lakberendező. Ekkor a felmerülő konkrét probléma megoldásához ad tanácsot, illetve a megrendelő lakberendezési tanácstalansága esetén kreatív ötleteivel, ajánlásokkal támogat. (Méretezésekkel-, közlekedési útvonalakkal-, színharmóniával-, formákkal-, anyaghasználattal-, berendezéselmélettel-, stb. kapcsolatban.)
Terv ugyan nem születik, de sok hasznos információ-, lakberendezési szabály- és ötlet birtokosává válik a megrendelő, így kezdve el- vagy folytatva egyénileg végzett és irányított lakberendezését.


Lakberendezési tervezés
Mért érdemes lakberendezési tervet készíttetni?
Természetesen, ha minden szakágat kézben-tartunk, előre átlátjuk az összefüggéseket, tudjuk, hogy mit akarunk és egyeztetünk minden szakemberrel, akik látatlanban meg is értik és pontosan el is készítik, akkor nincs szükség lakberendezési tervre. 
Amennyiben viszont kétségünk támad afelől, hogy mindezt munka és család mellett végig szeretnénk önállóan vinni, akkor érdemes lakberendezői segítséget kérni. Mindennek a lényege a terv, mely szakaszosan készül, elsőként a megrendelő igényeit tárja fel és realizálja, majd végül összefoglalja az átalakítási tervet, minden szükséges szakági mester megtalálja benne a neki való részt, mely pontosan eligazítja őt a megrendelői igények rengetegében.
Szakágak, melyek egy lakásátalakítás szereplői lehetnek: kőműves (bontási és építési munkák), gipszkarton építő (gipszkarton álmennyezet, előtétfal, válaszfal, falfülkék,...), víz-gáz-fűtés szerelő, villanyszerelő, hideg-burkoló (járólapok, csempék felhelyezése), meleg-burkoló (parketta, padló, padlószőnyeg,...), festő-tapétázó, asztalos (bútorok készítése, beépített mosogató-, főzőlap integrálása,...), új nyílászárók beépítése ...
Berendezési tárgyak
Ezután kerülhetnek be a praktikus és esztétikus berendezési tárgyak, melyeket érdemes előre kiválasztani (a beépítetteket mindenképpen), így összehangolt, harmonikus egységet alkothatnak. Szaniterek, bútorok, háztartási gépek, árnyékolástechnika, lakástextil, dekoráció, stb.

Igényfelmérés
A tervezést igényfelmérés előzi meg. A legjobb, ha még a konkrét találkozó előtt a megrendelő elkészíti saját és családja igénylistáját. Erre alapozva készülnek a tervek folyamatos kommunikáció, egyeztetés mellett. Ez garantálja azt, hogy a lakberendező szakértelmével és szűrője által, de a megrendelői igények maximális figyelembevételével alakuljanak a tervek.

Berendezés tervezés
Amennyiben "csak" áruházi kínálatban kapható bútorokkal, kiegészítőkkel való berendezésről van szó, leginkább azok fogadnak lakberendezőt, akik nem szeretnének- vagy nem tudnak ezzel foglalkozni, inkább lakberendezőre bízzák.
Ekkor: az előzetes igényfelmérésre és az utána is zajló megbeszélésekre alapozva elkészülnek a vázlattervek (vázlatos alaprajzi szinten, térbeli skiccekkel segítve a megértést). A kiválasztott, megfelelő (kellőképpen kigyúrt, átgyúrt vázlatterv) véglegesítésre kerül. Ezután a lakberendező hangulati ajánlólapokat készít (ez-ügyben is történnek közben egyeztetések), s a kiválasztott szín-, stílus- és anyaghangulatot tartalmazó verziót az adott lakásra komponálja, melyet az ajánlati tervekben mutat be a megrendelőnek (berendezési terv - alaprajz, axonometrikus téri ábrázolás, falnézetek, konszignáció (részletes információval szolgál a betervezett berendezési tárgyakról (megnevezés, cikkszám, méret, szín, szükséges mennyiség, ár, forgalmazó,...). Megbeszélések, egyeztetések... Ha nincs szükség lakberendezési elvárásoknak megfelelő szakági tervekre, mert nem történik burkolatcsere, víz-gáz-fűtésszereléshez köthető változtatásra-, világítás át-tervezésre stb., s anyagszükségletet sem kell számolni, akkor kezdődhet a vásárlás, a tervezési munka realizálhatóan megtörtént.

Optimális lakáskialakítás és berendezés tervezés
Ez a verzió többeket késztet lakberendező fogadására, hisz rengeteg tervezési gondot-, egyeztetést-, utánajárást levesz a megrendelő válláról, amely már nem tartozik az "imádok lakberendezni és mindent én szeretnék megoldani" kategóriába.
Amennyiben térszervezés történik, vagy burkolatcserére-, szanitercserére-, világítás át-tervezésre-, bútortervezésre van szükség, akkor szükség van kiviteli tervekre is, hisz ezek a szakági mestereknek készülnek, ezen méretezett tervek alapján kerül majd minden oda, ahová kerülnie kell. A terveknek megfelelően, a mesterek szakértelme és munkája által.
Amennyiben térszervezésre van lehetőség és igény, az a lakás optimalizálását és egyéni igényekre szabásának szabadságát is jelenti. Ezen esetben a vázlatterveken nem "csak" az ugyanazon alaprajzi elrendezésben alkalmazható berendezhetőségi variációk lehetségesek, de sokkal kreatívabb-, praktikusabb- és funkcionálisabb elrendezés születhet. A megrendelői igények realizálhatósági esélye is megnő.
Még-több egyeztetésre van szükség, mint "csak" berendezési tárgyak betervezése esetén, hisz nem csak késztermékekkel dolgozik a lakberendező, hanem a funkción és hangulaton kívül meg kell alkotnia az új bútor látványát és méreteit, az új burkolat dizájnját és kiosztását, az új kiállások pontos helyét a betervezett bútorok méretezésének figyelembevételével, kreatívnak kell lennie a felmerülő nehézségek megoldását tekintve (útban lévő oszlop integrálása, csövek takarásának megoldása, kis helyiségek többfunkcióssá tétele, stb.)
A lakberendezési tervdokumentáció egy iránytű, mely nemcsak a megrendelő felé jelzi a közösen alkotott helyes irányt, de a mestereknek is segítséget nyújt a gyors és pontos munkához, nem a megrendelőt kell faggatniuk, hogy mi-hová kerüljön, hanem a terv alapján előre tervezetten tudják a munkájukat végezni. 
A tervdokumentáció segítséget jelent az árajánlatok bekérésénél is, hisz ugyanazon jól körvonalazott  munkára tudunk árajánlatot kérni több kivitelező mestertől,  így sok félreértést elkerülve mindenki tisztábban látja a várható- és végrehajtandó feladatokat. A terv birtokában könnyebb az egyeztetés, az árajánlatkérés és főleg, gyorsabb és pontosabb a kivitelezés. A megrendelő nyugodtabb lehet, időt és energiát spórol, melyet átvállal a lakberendező, s az optimális átalakításhoz szükséges és elengedhetetlen tervet megalkotja, egyezteti.

További tanácsadási információ: ITT!
További tervezési információ: ITT!

Népszerű bejegyzések